Total Pageviews

Tuesday, October 8, 2013

Anak Perempuan...Ada Masalah?

Dahulu waktu masih muda, kadang-kadang saya ditanya, “tak mahu anak lelaki?”

Soalan itu kelihatan tidak begitu cerdik.

Kata Allah dalam Surah Ar-Ra'd ayat ke-8. “Allah mengetahui akan apa yang dikandung oleh tiap-tiap ibu, dan mengetahui apa yang kurang dari yang dikandung dalam rahim itu atau yang lebih. Dan tiap-tiap sesuatu adalah ditetapkan di sisi-Nya dengan kadar yang tertentu”.

Memang ada kaedah tertentu yang dipercayai boleh menentukan jantina anak. Tetapi cubaan hanya sekadar cubaan, ketentuan Allah mengatasi segala.

Jika kita ada anak perempuan dan lelaki, bersyukurlah dengan pemberian Allah. Jika ada anak seorang atau lima belas orang, bersyukurlah juga.

Sebab ada orang yang puluhan tahun kahwin, masih belum mendapat rezeki itu. Atau anak-anak mereka mengalami sindrom kelainan upaya.

Pun mereka kena bersyukur.

Yang tidak punya anak, barangkali ada sebabnya. Membesarkan anak mudah tetapi mendidik yang payah. Barangkali Allah mahu menyelamatkan mereka daripada memiliki anak-anak yang derhaka.

Yang punya anak kelainan upaya juga kena bersyukur. Itu calon-calon penduduk syurga. Allah telah menjanjikan begitu.

Sudah tentu saya kepingin anak lelaki juga. Tetapi Dia telah memberikan saya dua anak dan kedua-duanya perempuan. Ada masalah?

Tidak!

Saya tidak kisah hanya ada anak perempuan. Sekurang-kurangnya saya ada anak. Allah beri peluang untuk saya menjadi ibu dan merasai sendiri bagaimana perjalanan hati mak saya dahulu daripada proses melahirkan sehinggalah anak-anak menjenguk pintu dewasa.

Ada banyak kebaikan dan kelebihan mempunyai sama ada anak lelaki atau perempuan.

Oleh sebab saya tiada anak lelaki, saya kurang arif tentang dunia mereka. Yang saya tahu hanyalah bagasi mereka lebih ringan daripada bagasi anak perempuan! Belanja pun kurang sebab mereka tidak perlu memakai gincu dan bedak!

Meskipun lelaki dan perempuan datang dari planet yang berbeza, matlamat akhir kita adalah kebahagiaan dunia sini dan sana.

Masyarakat kita memang sedikit busy-body.

Kalau belum kahwin, sibuk bertanya bila mahu kahwin. Dan yang ditanya itu adalah kaum perempuan.

Kalau sudah kahwin, sibuk bertanya bila mahu punya anak. Sudah punya anak, ditanya lagi bila akan punya anak daripada jantina yang lain. Kemudian, bila mahu tambah anak.

Macam tak ada kerja lain.

Dunia sekarang ini, anak perempuan kelihatan lebih bertanggungjawab daripada anak lelaki. Cuba buat kajian rambang. Anda akan dapat melihat dengan jelas akan hakikat itu.

No comments: