Total Pageviews

Sunday, December 2, 2012

Hati Bukan Tempat Simpanan BarangSempat menonton sebuah filem kepolisian Hong Kong. Sunshine Cops. Ada ungkapan menarik ketika babak seorang ibu memujuk anaknya yang sedang “direhatkan” ekoran kesilapan ketika bertugas.

“Jangan simpan dalam hati. Hati bukan tempat menyimpan barang,” demikian kata si ibu yang saya baca di bahagian sari kata.

Comelnya ayat itu.

Hati bukan tempat simpanan barang. Hati untuk cinta. Cinta yang berbunga-bunga. Harum dan cantik. Hanya itu yang perlu ditempatkan di hati.

Betulkah?

Tapi di dunia realiti, bukan itu yang terjadi. Hati menjadi berat dengan pelbagai “barang” sehinggakan sendat akibat ketidakcukupan ruang.

Rentetan daripada itu, hati menjadi patah. Hancur luluhlah hati yang kecil tetapi telah dipenuhi dengan segala jenis barang, yang perlu dan tidak perlu.

Bukan mudah mahu membuang barang-barang dalam stor hati. Kena ada saringan, meletakkan senarai sangat berguna, berguna, agak berguna, kurang berguna dan juga tidak berguna!

Kena nekad untuk membuang. Jika tidak hati akan merana. Sukar buatnya untuk bernafas dengan selesa. Beri ruang kepada hati. Mudah-mudahan yang tinggal itu hanyalah yang sangat berguna dan berguna.

Kepada pemilik hati, dengarkanlah sekali lagi ayat ibu kepada anaknya, “jangan simpan dalam hati. Hati bukan tempat menyimpan barang”.

No comments: