Total Pageviews

Saturday, November 10, 2012

Misteri Jiran Baharu MioPagi minggu dan hujan sangat lebat.

Mio mengintai di luar. Tidak boleh membuka jendela dan pintu sejak sebulan ini, seperti rumah orang yang cemburu. Ada masalah pencemaran bau yang kadang-kadang sangat kronik. Setiap pagi jika tidak hujan, Mio akan keluar dengan penutup hidung dan mulut, membasuh seluruh halaman depan dengan pencuci lantai yang berbau haruman epal.

Jiran sebelah kanan akan kesukaan kalau dapat menghidu haruman epal yang mampu menenggelamkan bau busuk najis kucing dalam kandang, yang tidak dibersihkan tuannya, jiran baharu rumah sebelah kiri yang misteri! Jiran-jiran yang lain mahu menegur juga tetapi sudah sebulan ini, mereka tidak pernah tahu siapa sebenarnya yang menjadi jiran baharu, atau berapa orang! Jenuh menunggu untuk sekadar bersalaman dan memperkenalkan nama, tetapi gagal. Kalau mereka di luar, jiran baharu itu akan segera masuk. Suara jiran yang suka bercakap menjerit-jerit itu mereka dengar tapi orangnya entah bagaimana. Hanya dua orang budak sahaja yang jadi tukang buang sampah, menutup pintu pagar atau menyidai kain.

“Anak saya menyapa dan mengajak budak itu bermain, tapi katanya, ibu bapa melarang dia bergaul dengan sesiapa. Katanya lagi, keluarganya tidak suka campur dengan orang. Kemudian emaknya panggil. Saya dengar dia dimarahi dengan kuat dan menangis seperti kena pukul. Kasihan budak itu. Jadi, saya beri amaran kepada anak. Jangan menegur lagi, nanti budak itu dipukul emaknya,” jiran sebelah kanan mengadu.

Lewat petang waktu Mio pulang dari Melaka menghadiri konvensyen selama dua hari itu, anak-anak jiran sedang bermain sembunyi-sembunyi. Meriah sekali petang yang redup. Jiran Mio dan suaminya dari rumah sebelah kanan, jiran-jiran yang lain juga sedang duduk memerhati dengan gembira. Kasihan dua budak lelaki dan perempuan anak jiran baharu itu. Mereka mengintai-intai di sebalik kain yang disidai di halaman rumah. Mungkin hati mereka melonjak-lonjak mahu ikut bermain. Tapi apa daya!

Ini kawasan kejiranan yang baik, sebenarnya. Jiran-jiran sibuk dengan kerjaya atau menguruskan anak-anak. Jika berbual pun, hanya berkisar mengenai tanaman yang ditanam, info kesihatan atau hal anak-anak.

Itulah pertama kali dan mungkin yang terakhir, mereka bercakap mengenai keanehan jiran baharu. Itu pun bersebab. Tetamu yang datang merungut, tidak tahu orang ada atau tidak di rumah sebab jendela dan pintu bertutup. Kemudian, masuk sahaja ke halaman, mereka bising lagi sebab menghidu bau tidak enak. Ada jiran yang muntah-muntah, kereta berbau kalau lupa ditutup jendela, dan mahu buka pintu belakang pun, masih ada bau. Sebab kadang-kadang ibu kucing itu dilepaskan, kemudiannya “melepas” pula di halaman belakang, tempat jiran baharu memasak dengan kawah yang besar! Mio paling teruk sebab kandang kucing betul-betul di tepi pagar dan tepi kamar utama yang bilik air terbuka sedikit tingkapnya untuk sistem pengudaraan! Kalau pendingin hawa dibuka, bau terperangkap dan seluruh kamar...(bayangkan saja!).

Anak Mio sudah bising, “Papa, kita pindah semula ke Philahdelphia...”

Tapi jiran sebelah kanan merayu, “janganlah pindah...”

Oleh sebab itu, Mio akan terus bertahan duduk di “gua” seperti orang zaman batu.

Kadang-kadang Mio dan jiran di kanan terpaksa berkomunikasi dengan telefon bimbit meskipun rumah mereka hanya terpisah oleh dinding yang tidak setebal mana.

Misteri keanehan jiran baharu hanya akan terjawab oleh masa!

No comments: