Total Pageviews

Monday, February 13, 2017

Hanya Dia Yang Tahu...Siri 2Saya sambung sedikit kisah agar dapat menjadi motivasi kepada orang lain.

Setelah pasti bahawa saya yang akan mengiringi mak mengerjakan haji, saya mula menyenaraikan beberapa perkara penting, di samping terus mengikuti kursus haji yang dilaksanakan oleh pihak TH. Saya hanya dapat membawa mak dua kali. Beberapa minggu seterusnya kakak saya menemani mak. Namun begitu, kondisi mak yang agak teruk menyebabkan akhirnya mak tidak lagi mengikuti kursus tersebut. Meskipun begitu keinginan mak sangat kuat. Sesekali saya akan balik kampong dan menjelaskan apa yang saya fahami daripada kursus yang saya hadiri.

Suatu hari saya menerima panggilan daripada pejabat TH yang memaklumkan bahawa saya perlu memastikan akaun mak dan saya terdapat jumlah yang cukup sebab pemotongan akan dibuat pada hujung bulan. Saya tahu akaun mak tidak ada masalah sebab sejak saya memasukkan sejumlah wang ke dalamnya, sekali pun mak tidak mengeluarkan simpanan tersebut. Buku TH mak ada dengan saya. Masalah utamanya sekarang ialah tabungan saya yang asyik keluar masuk. Anak-anak saya waktu itu baru tamat pengajian universiti yang memerlukan biaya tinggi, mereka menganggur. Sejujurnya pada saat itu saya buntu. Saya memang tiada wang. Saya jenuh memikirkan bagaimana saya mahu memenuhkan tabungan dalam waktu yang tidak sampai sepuluh hari. Bagaimana saya mahu mencari wang biaya sepanjang kami berada di tanah suci, bagaimana saya mahu meninggalkan sejumlah wang untuk anak-anak yang saya tinggalkan di tanah air?

Saya akhirnya sedar bahawa saya ada Allah yang saya sembah lima kali sehari. Saya ada “tuan” yang memiliki keupayaan daripada segala upaya. Saya bersendirian pada suatu hari, hanya saya dan Dia. Saya mengadu kepada-Nya akan kesulitan2 yang saya percaya hanya Dia sahaja yang mengerti. Saya terkenang tangisan saya lama dahulu, berpuluh tahun lalu tatkala menonton siaran TV hitam putih, ketika melihat jutaan umat manusia sedang tawaf sekeliling kaabah. Saya katakan kepada-Nya…Allah, saya sangat teringin melihat kaabah. Saya sangat teringin membawa mak saya ke tanah suci. Saya mahu berada di bumi Rasul saya lahir dan juga di bumi di mana jasadnya bersemadi. Tetapi sekarang saya ada masalah…dan saya mengadu, terus mengadu dan mengadu.

Allah. Allah.

Tuan-tuan, memang Dia sangat mendengar. Memang Dia yang menjemput saya dan mak. Suatu hari selepas saya menangis2 itu, saya pun dengan lintasan ingatan mahu menyemak akaun bank, memasukkan kad ke dalam lubang ATM dan hampir meraung di situ ketika melihat ada jumlah yang sangat mencukupi untuk saya dan mak, malahan untuk biaya kami di tanah suci, juga untuk anak-anak cucu serta kucing2 yang saya tinggalkan di tanah air!

Saya sangat bersyukur. Saya berjumpa sekali lagi dengan-Nya dalam sunyi malam, dengan tangisan terima kasih.

Duit tersebut sepatutnya saya dapat pada Mac 20 sempena hari lahir saya, meskipun tidak banyak tetapi sangat mencukupi. Pihak insuran memulangkan semula sejumlah bayaran tamat tempoh. Namun demikian, mereka memasukkannya lebih awal, betul2 tinggal dua tiga hari sebelum TH membuat pemotongan.

Maka bermulalah persiapan2 saya, dalam kesibukan bekerja, ulang alik ke kampong saya menjenguk mak yang sakit, menjenguk anak dan cucu. Saya juga menjalani pembedahan beberapa bulan sebelum keberangkatan ke tanah suci. Semuanya saya harungi dengan rasa syukur dan terharu. Tiada kawan2 yang tahu kesukaran yang saya terpaksa hadapi. Itulah sebabnya saya katakan meskipun anugerah cemerlang saya tidak peroleh sepanjang saya di IPG, saya tidak terkilan. Saya tidak pandai mempamer kerja. Saya tidak pandai menunjuk2 dengan mengirimnya untuk kemudiannya dipuji2 orang atasan. Kepantangan saya ialah, kalau tidak mahu beri, jangan mempertikaikan soal saya asyik cuti kerana ibu saya sakit. Cuti saya tujuh hari itu saja dan saya ambil semuanya untuk ibu saya. Saya mohon keluar awal setelah saya menyelesaikan semua tugasan. Bukan lari begitu sahaja seperti segelintir orang. Saya tidak kebulur dengan anugerah dunia ini jika kerana itu, saya terpaksa mengabaikan ibu yang sedang bergelut untuk hidup.

Allah menggantikan kesemuanya itu, dengan anugerah yang terhebat.

Kami menjalani pemeriksaan kesihatan berkali-kali. Maklumlah, yang pergi itu sakit, yang mengiringnya juga sakit. Namun Allah mempermudahkan segala urusan. Walaupun di kad putih kami ditanda merah, ertinya ada masalah kesihatan tetapi berupaya mengerjakan ibadat haji…

Saya tahu ada kebimbangan yang amat sangat dalam kalangan ahli keluarga saya. Tetapi saya yakin bahawa saya mampu melakukannya dengan izin Tuhan. Saya selalu terkenang kata-kata pegawai TH yang baik hati. “Tiada yang mustahil, puan. Ada orang yang segar bugar di tanah air, bila tiba di sana, mereka sakit. Ada orang yang sakit di sini, bila tiba di sana, terus sihat segar bugar…”

Saya menjadi sangat yakin dengan janji Allah. JIka dulu saya selalu mengabaikan segala perintah-Nya, melakukan kejahatan, melakukan apa yang dilarang tetapi Allah selalu berjanji bahawa jika hamba-Nya bertaubat dan istiqomah, Dia sentiasa ada dan rahmat-Nya akan terus memayungi.

Allah memberikan kesihatan yang cemerlang kepada saya. Untuk menjaga mak yang sesekali disapa uzur dan perlu masuk wad.

Maka sekarang ini, saya kena terus menjadi manusia sabar, menjaga aurat saya, menjaga ibadat saya, menjaga peribadi dan akhlak. Sangat sukar, sebenarnya. Terlalu sukar. Tetapi saya mesti membalas “budi” Allah kepada saya dan mak. Dia bukan sahaja menjaga mak dan saya di sana, bahkan menjaga anak-anak cucu saya, kucing2, adik beradik saya yang lain yang kami tinggalkan hampir dua bulan di Malaysia.

Tuan-tuan, sehingga hari ini saya kadang2 mencubit diri saya sendiri.

Saya telah menjadi tetamu Allah. Saya membawa mak pula ke sana. Ya Allah, betapa besarnya penghormatan Allah kepada pendosa ini.

Itu sebabnya saya sesekali mencubit diri sendiri.

Dengan rasa yang tidak percaya bahawa di sebalik segala kekurangan itu, Allah telah memudahkan segala-galanya.

Dia memang Tuhan Yang Agung, pengasih dan penyayang pemberi ampun.

No comments: