Total Pageviews

Thursday, December 12, 2013

Trauma

Semua kenderaan berhenti di lampu trafik di bandar Kajang, trafik menghala Semenyih. Kami berhenti di laluan kiri menuju ke UKM.

Saya dan anak dari Balai Polis Kajang. Urusan jadi cepat sebab seorang pegawai Sikh yang kacak dan fasih berbahasa Inggeris membantu kami meskipun kaunter hanya akan dibuka pada jam dua petang.

Betul-betul di hadapan saya adalah sebuah pacuan empat roda. Nampak dua orang sedang bertolak-tolakan dalam kenderaan tersebut. Tiba-tiba pemandunya seorang Cina dalam usia lima puluhan membuka pintu dan keluar. “Ada ular dalam kereta orang tu agaknya” kata saya kepada anak. Kemudian dia mengeluarkan sebilah parang. “Wah, agaknya memang betul ada ular!”

Eh, dia membawa parang itu ke sebelah tempat penumpang. Seorang lelaki India dalam usia empat atau lima puluhan keluar daripada pacuan empat roda tersebut.

“Kakak, dia tetak India tu!” Saya panik. Dia menetak bertalu-talu. Kami betul-betul di belakang kenderaan si penetak. Saya tidak tahu apa berlaku kepada yang kena tetak sebab mungkin dia lari berlindung di kedai berhampiran. Seorang lelaki Melayu pekerja restoran tampil membantu. Baru sahaja saya mahu mencapai kamera, Cina itu memacu laju kenderaannya. Saya ikut dari belakang sebab memang kereta saya berada di belakangnya. Kenderaan itu plat Negeri Sembilan. Kemudian dia masuk ke deretan bangunan kedai. Jejaknya hilang.

Bayangkan. Di tengah ramai orang, berlaku jenayah sedahsyat itu. Kalau setakat bertumbuk atau tendang menendang saya masih boleh terima.

Itulah juga yang berlaku kepada si sulung saya di Bangi. Berang sebab lambat bergerak dalam hujan dan kesesakan, samseng Melayu itu cuba menghalang kereta. Tiba di lampu trafik, dia keluar kereta dan cuba membuka pintu kereta si kakak. Nasib baik kereta budak itu auto-lock. Ditendang-tendangnya kereta, cuba mencabut cermin sisi. Memang gila sebab mana boleh cermin sisi itu dicabut. Akhirnya cermin itu dipecahkan. Ramai orang berhenti di lampu trafik tetapi semuanya kepanikan.

Hari ini saya memasang cermin itu setelah membuat pesanan. Dompet saya menangis lagi! Mendayu-dayu!

Saya dengar cerita memang dua tempat itu jenayahnya hebat.

Mulai sekarang, kena pastikan pintu dikunci jika memandu sendirian. Juga bawa semburan cili!

Saya rasa mahu muntah. Trauma. Orang sudah tidak takut untuk berbunuh-bunuhan!

Oleh sebab saya suka bergurau, si bongsu tidak percaya cerita ibunya.

“Betul adik. Tak percaya tanya kakak”.

Cerita tetak menetak mana boleh dibuat gurauan!

No comments: