Total Pageviews

Sunday, February 14, 2016

Akibat Jagung

Suatu pagi di masjid negeri, telinga saya asyik mencuri dengar cerita seorang perempuan yang telah pergi menunaikan haji. Telinga yang satu lagi seperti pencawang televisyen cuba menangkap apa yang dikisahkan sang penceramah. Yang ini pun bagus, yang itu pun bagus juga.

Sebenarnya fokus saya terganggu bukan sebab perempuan itu bercerita dengan cemerlang tetapi badan sakit-sakit. Saya tidak boleh menumpukan perhatian dengan apa yang berlaku di hadapan sebab rasa tidak selesa. Saya fikir sebabnya ialah saya makan jagung rebus. Saya ke sebuah pasar raya setelah pulang menjenguk anak sulung di rumahnya (sambil menghapuskan semut-semut yang berkoloni di bawah lantai barangkali). Singgah membeli ikan kucing dan teringin makan jagung. Akibatnya, saya tidak buat satu kerja pun sepanjang siang dan malam. Sakit maaaakkkkk...

Jadi, jagung sudah termasuk dalam senarai yang saya dilarang makan!

Usia yang semakin memanjat, menuntut pengorbanan juga. Banyak nikmat yang sudah ditarik perlahan-lahan. Ada yang memang tidak digalakkan makan, ada yang memang kalau makan sakit urat, kembung perut dan sebagainya. Bagus juga, tidak perlu susah payah berdiet. Tidak perlulah merungut-rungut, dulu bukankah sudah puas makan?

Saya senak perut, suami pun tumpang sakit perut juga. Asyik meniru saja kerjanya...hahahaha. Sehati sejiwalah sangat, kalau suruh berenang di Sungai Perak sebab sehati sejiwa pun saya tak mahu. Mana tahu berenang? Kalau tenggelam?

Kadang-kadang perasan tak, benda yang dilarang makan itulah yang cukup disukai. Setiap kali kita nak makan, kita akan menghalalkan tindakan kita itu, “makan je, jadi ubat”. Atau “sekali-sekala”. Masalahnya bukan sekali-sekala, tetapi berkali-kala!

Itulah yang berlaku kepada saya yang merupakan penagih tegar teh tarik. Sementara adik saya Dr Faiziah (Faiz) penagih tegar neskafe. Sudah dilarang doktor supaya jangan ambil minuman tersebut atas sebab tertentu tetapi kami degil juga. Kadang-kadang paling teruk, saya minum gelas besar, dua kali sehari pula tu!

Yang lain bolehlah pantang-pantang sedikit, tetapi yang ini pantang jumpa!

Sudah sifatnya penagih, mula-mula bertahanlah seminggu. Lepas itu, konon-konon selang sehari. Lama-kelamaan langsung tiada peraturan lagi. Alasannya, tidak minum pun sakit juga...hahaha. Habis, bagaimana tidak minum kalau mata layu dan hidup rasa tidak sempurna?

Nanti produktiviti akan menurun, bila menurun akan menyebabkan banyak kerja terbengkalai, lalu menyusahkan orang lain.

Mencari alasan memang bijak sangat.

Balik masjid, saya membeli akhbar sambil bertanyakan ke mana menghilangnya Joni. Menurut auntie pekedai, Joni bersama kawan-kawannya beramai-ramai mencari awek. Musim mengawankah sekarang? Si Baby dan anaknya Milo tidak nampak berperangai pelik pun. Atat dan Comel sudah disunat, sementara Simba baru mencapai enam bulan lebih. Jantan lambat sedikit miangnya.

Di halaman akhbar Mingguan Malaysia bertarikh 14 Februari 2016, ada sajak saya Pesanan Untuk Mar .

Ada berita pelik yang saya baca banyak kali di akhbar, “Kambing dipenjara tujuh tahun sebab makan rumput jiran” di sebuah daerah di India. Jirannya seorang hakim telah memfailkan pertuduhan “kesalahan berulang” terhadap kambing tersebut dan pemiliknya. Kasihannya kambing. Tak baiklah buat begitu kepada binatang. Mana dia tahu siapa punya rumput, kambing mana pandai membaca. Kambing betul hakim tersebut.

Ada cerita-cerita artis juga yang saya langsung tidak kenal. Artis baharu gamaknya. Ceritanya buat saya rasa mahu duduk dalam tandas lama-lama. Kisah nak berapa anak lepas kahwin, apa rancangan bulan madu, kisah pinjam baju tak pulang, kisah tak ada tempat duduk dalam program apa entah...adoi, menyesal betul baca.

Ahad yang satu benda pun saya tak buat selain bermain-main dengan lima ekor anak, membiarkan mereka “membaca” akhbar, menyepahkan rumah dengan mainan. Nanti semuanya tidur, barulah saya mencuci lantai. Itu pun kalau rajin...

***Teringat encik yang jual nasi beriani, pagi ini waktu membeli teh tarik, dia menyapa macam biasa, “assalamualaikum ustazah, ada pengajian ke hari ini?” Ngeh ngeh ngeh...sudah saya terangkan dulu yang saya bukan ustazah, tapi mungkin beliau lupa. Tapi bagus juga, saya lebih berhati-hati berpakaian. Maksudnya, seluar jeans saya yang dua helai itu sudah saya simpankan dalam kotak hahahaha...takkan “ustazah” pakai seluar jeans!

No comments: