Total Pageviews

Wednesday, October 17, 2018

BF Saya Pun Berkahwin

Tarikh itu 9.9.18 Ahad puteri bongsu saya pun diambil orang. Saya sangat sedih.Sahabat baik saya yang selalu mengekori saya ke acara sastera sehingga dikenali rakan-rakan saya, telah rasmi menjadi suri.

Saya pulang ke kampong agak lewat. Beberapa hari sebelum pulang, saya ke TPG untuk mengambil dua ekor kambing baka Bor (saya tidak tahu ejaan ini betul atau salah). Saya fikir kambing-kambing itu telah disembelih. Rupa-rupanya sangkaan saya salah. Seekor disembelih dan seekor lagi masih hidup.

Macam mana nak bawa, kata saya. Wak Jenal ketawa. "Dalam keretalah,"katanya lagi. Gila! bisik hati saya. Kalau saya cakap dia gila, nanti tidak jadi pulak kambing itu ditaja hahaha. Maka, saya yang tidak sanggup melihat haiwan terseksa, masuk ke dalam rumah untuk menjaga bayi Wak Jenal yang baru berusia sekitar sebulan lebih sedikit. Wak Jenal (yakni ayah kandung anak saya) dengan isterinya bertungkus lumus meletakkan kambing tersebut dalam bonet kereta Axia saya yang cenonet itu. Bonet tersebut dibuka sedikit supaya kambing itu dapat udara, kemudian bonet yang terbuka itu diikat dengan tali rafia supaya kambing itu tidak terjun dan menimbulkan kegemparan di lebuh raya (jadi viral atau masuk TV pula nanti...maklumlah rakyat Malaysia suka sangat dengan benda viral).

Allah. Malam dan hujan. Perjalanan dari Telok Panglima Garang ke kampong saya di hulu Perak bukannya dekat. Sepanjang jalan saya menahan lapar dan keinginan ke tandas. Kasihan saya melimpah-limpah. Saya membongkokkan badan sedikit menahan senak yang menusuk di perut dan belakang. Kelaparan yang menggila! Tetapi demi puan kambing, saya teruskan perjalanan. Kalau kena tahan dengan polis, matilah saya. Alhamdulillah dalam hujan sekitar jam satu setengah pagi, kami sampai ke kampong. Saya terus parkir di bawah khemah. Saya sudah pesan awal-awal kepada anak-anak saudara lelaki, jangan tidur. Tolong keluarkan kambing itu daripada seksaan!

Kasihan betul. kambing itu biasanya tidur atas lantai, bukan di tanah. Oleh yang demikian, dia asyik menangis. Saya masuk sekejap ke rumah, suaranya sayu sahaja memanggil. Bunyi anjing menyalak, dia ketakutan. Maka sehingga ke pagi, saya tidak tidur. Sekejap masuk ke rumah dan sekejap duduk menemani puan kambing. Mata pun bertukar menjadi mata panda tua.

Hari kenduri. Anak saya mahukan konsep DIY dan sedikit sederhana. Dia menempah PA sistem dengan DJ yang berkonsepkan islamik. Lagu nasyid dan doa-doa. Dia budak grafik, sepupunya juga orang seni. Mereka buat pelamin "olok2" sendiri. Bukan pelamin pun sebenarnya, hanya untuk menutup kebisingan leteran opah hahaha. Saya menempah gegantung yang memaparkan sajak-sajak untuk ayah, mak, anak-anak dan cucu. Ramai yang hadir termasuk ketua jabatan dan rakan-rakan dari IPG, sahabat-sahabat masa tingkatan enam dari Clifford School, sahabat sekolah saya dahulu (MGS Ipoh), rakan-rakan dari UM, penyair-penyair tanah air, penerbit Radio Klasik Haji Zazmie Zain dan kaum keluarga jauh dan dekat. Majlis kami memang sederhana. Saya tempah kebebe yakni makanan tradisi Lenggong untuk tetamu.

Saya sangat kehilangan. Saya tahu akan kitaran hidup. Anak saya sudah dewasa. Sudah tiba masanya untuk dia pergi dan mencari kebahagiaan. Ya, saya semakin mengerti perasaan emak. Begitulah rupa-rupanya.

Saya menelan air mata ketika membuka pintu kamarnya yang sudah kehilangan isi. Berbahagialah nak. Ibu sudah melepaskanmu.
1 comment:

eddy shaw said...

I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me inform you, you will have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the difficulty is something that not enough persons are speaking intelligently about. I'm very completely happy that I stumbled throughout this in my search for something referring to this. online casinos