Total Pageviews

Thursday, March 2, 2017

Melayu melayu

Apabila kita pergi berjumpa bomoh/dukun untuk berubat, biasanya perawat akan beritahu yang kita kena sihir. Kita pun bertanya, siapa dan kenapa? Dukun/bomoh pun memaklumkan yg sihir kita itu si anu, atau ciri2nya begitu begini. Tujuannya supaya pecah belah keluarga atau sebab si anu tu cintakan kita. Kita pun percaya amat.

Kdg2 sampai nampak muka si anu tu dalam mangkuk putih...😸. Macam mana boleh nampak? Jangan tanya saya. Tanya iblis yang jadi kawan/pesuruh pak dukun.

Apa jadi selepas itu? Kita pun mahu balas kepada si anu itu supaya sengsara juga. Dukun pun kata ok. Maka sihir pun berlaku. Si anu sakit menderita, sukar solat, sukar mencari nafkah, sukar semuanya.

Jika ada dalam kalangan keluarga yg menegur, maka dituduhlah begini..."kuatnya ilmu org tu. Habis keluarga berantakan sebab dia". Atau akan keluar ayat, " kita berubat dengan ustaz".

Ustaz yang betul tidak akan sebut si anu yg sihir. Tidak menyihir orang lain. Tidak menuduh2.

Implikasinya apa? Dosa. Ya, kita telah menyembah bomoh, membangunkan fitnah drp tidurnya, melebarkan sayap ilmu sihir, merosakkan hidup insan lain, dosa sebab kita, dia tidak dapat solat, sebab kita, anak isteri atau org tuanya lapar.

Yang paling teruk masa kita nak mati. Macam mana nak minta ampun? Bukan seorang tetapi beberapa orang yang telah kita tuduh sebelum si anu ini lagi. Kononnya orang2 ini gilakan kita, mahu rumahtangga kita musnah, mahu keluarga berantakan.

Yg buat berantakan bukan org, tapi hati kita yg busuk dan berprasangka buruk. Melayu mcm mana nak maju? Asyik bersihir2 kerjanya. Sekolah tinggi tapi bodoh dan angkuh!

Bangsa lain berlumba-lumba mengejar kemajuan. Tetapi kita masih lagi di takuk lama.

Saya ada melihat sendiri bagaimana orang yg begini di Mekah semasa mengerjakan haji tempoh hari. Dua bulan jadi tidak keruan sebaik sahaja memijak bumi Mekah. Itu menjadi nasihat/peringatan kpd kita. Jgn melampaui batas, jgn mencabar kuasa Allah.

Jgn ingat bomoh/dukun itu tahu segala. Jika dulu kita berbuat silap, mohon keampunan kpd Allah. Berdosa kita mempengaruhi orang ramai dan kaum keluarga memusuhi org yg kita tuduh. Mengakulah bahawa dulu kita tolol, kita hanya fikir mahu cepat sembuh. Jadi kita akan pergi ke mana sahaja yang orang syorkan untuk berubat.

Kalau bomoh tu pandai sangat, dia boleh buat bisnes menilik soalan SPM.

Jgn nampak vogue tapi gila bomoh. Kemudian bila diajak ke masjid bertemu imam dan jemaah, tidak berani pula, bimbang jadi apa2. Iblis saja yg takut dgn masjid.

Pergilah ke Darusyifa atau ustaz yg betul.

No comments: